Aracın güvenli bir biçimde ilerlemesi için frenleme sistemi, süspansiyon sistemi, aydınlatma sistemi gibi pek çok parçanın tek tek önemi vardır. Aslında otomobiller tasarlanırken kullanılan her bir parça güvenli sürüşe hizmet etmek üzere araca yerleştirilir. Şaşırtıcı ama koltuk başlıkları bile sadece konfor odaklı değildir. Ani çarpmalara karşı başı korumak için yerleştirilen parçalardır. Bu gözle bakıldığında bir otomobilin en ufak arızasına ya da eskiyen parçasına hassasiyet gösterilmesi gerektiği daha iyi anlaşılır. Fren ve Amortisör kontrolü de güvenli sürüş için çok önemlidir. Örneğin fren diskinde eğilme olması sürüş güvenliğini tehlikeye atar. Bu nedenle söz konusu parça, vakti geldiğinde değiştirilmelidir. Peki, fren disklerinin değişmesi gerektiğini nasıl anlarsınız?
Fren Disk Değişimi Zamanı Geldi mi?
Öncelikle periyodik bakımdabu konu mutlaka incelenir. Ancak siz de kullanım süresince bazı detayları fark edebilirsiniz. Aracınızı kullanırken fark edeceğiniz bazı detaylar fren diski değişim zamanının geldiğini ya da fren disklerini kontrol ettirmeniz gerektiğini gösterebilir. Bunlardan biri ve en yaygın yaşananı fren yaptığınızda aracın titremesidir. Frene bastığınızda araçta titreme olması normal değildir. Bu titreme, farklı sorunların habercisi olabilir ama en popüler sebep fren diski deformasyonudur. Bu durumda disklerin değişmesi gerekebilir.
Fren Disk Değişimi Nasıl yapılıyor?
Fren diskini değiştirmek için mutlaka işin uzmanına başvurmak gerekir. Fren disk değişimi uzmanlık isteyen bir iştir. Fren diski değişimi için önce tekerlekler söküldükten sonra balata spreyi ile metal aksam temizlenir. İlgili civatalar çıkarılarak fren diski sökülür. Ardından da yeni disk takılır. Fren Disk Değişiminde ve Disk Kontrolünde Nelere Dikkat Edilir? Bazen fren diskini değiştirmeye gerek olmayabilir. Bazı kontrollerle fren diski değişimi ya da gerekli onarımın yapımı kararı alınabilir. Fren diski kontrolü aşamaları şöyle özetlenebilir.
Poyra Temiz mi?
Disk ile poyra arasındaki temas, sağlıklı frenleme için çok önemlidir. Bu nedenle poyrada pas, kir olup olmadığına bakmak gerekir. Varsa gerekli malzemelerle temizlik sağlanmalıdır.
2. Poyra Yüzeyi Aşınmış mı?
Bazen aşırı sıkma nedeniyle her frenlemede diskler poyra yüzeyini aşındırır. Bu da sağlıklı çalışmaya engel olur. Poyra yüzeyi kontrol edilmelidir.
3. Jant Yerleşimi Doğru mu?
Jantların yanlış yerleştirilmiş olması fren diskine zarar veren en popüler sebeptir. Bu nedenle jantların yerleşimi kontrol edilmelidir.
4. Disk Yüzeyi Eşit mi?
Fren disklerinin yüzeyi tamamen aynı kalınlıkta olmalıdır. Eşit olmayan yüzey ya da engebeli yüzey, titreşime sebep olarak her frenlemede hissedilir.
Fren Disklerinin Aşınma Sebepleri
Engebeli arazide sıklıkla ani frenleme yapmak fren disklerinin aşınmasına neden olur. Çünkü dikler soğumak için zaman bulamaz ve aşırı ısıya maruz kalırlar. Disk eğilmesine neden olan bir etken de kalitesiz balata kullanımıdır. Kötü balata, fren disklerinin aşırı ısınmasına neden olarak tahribata yol açar. Kaliper doğru ayarlanmamışsa yine disk üzerinde kayma olur.